Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Κάρυ -Στίβεν Κινγκ




Συγγραφέας : Στίβεν Κινγκ 
Πρωτότυπος τίτλος : Carrie
Εκδόσεις : Επιλογή
Μετάφραση απο τα Αγγλικά : Γιάννης Αβραμίδης 
isbn : 9789608097445





Περίληψη από το οπισθόφυλλο :

 «Το γεγονός ότι κανείς δεν είχει προσέξει τις τηλεκινητικές ικανότητες της Κάρυ Γουάιτ στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, χωρίς αμφιβολία οφείλεται στο ότι η ικανότητα να μετακινεί κανείς αντικείμενα μονάχα με τη δύναμη της θέλησης εμφανίζεται μόνο σε στιγμές μεγάλης υπερέντασης. Πρόκειται για ένα ταλέντο που μπορεί να παραμένει πολύ καλά κρυμμένο - πως αλλιώς θα μπορούσε να έχει παραμείνει επί αιώνες στην αφάνεια, έτσι ώστε να μην έχουμε δει παρά την κορυφή του παγόβουνου να ξεπροβάλλει μέσα από μια θάλασσα κομπογιανιτισμού;
Στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να θεμελιώσουμε κάποια άποψη για την υπόθεση αυτή, πέρα από σκόρπιες φήμες και διηγήσεις, δεν υπάρχουν -όμως ακόμα και αυτά που διαθέτουμε επαρκούν ώστε να διαφανεί ότι η Κάρυ Γουάιτ διέθετε σε κατάσταση λανθάνουσα πολύ μεγάλες τηλεκινητικές ικανότητες. Το τραγικό είναι ότι η διαπίστωση αυτή γίνεται κατόπιν εορτής...» (Από το βιβλίο "The Shadow Exploded: Ντοκουμέντα και συμπεράσματα για την Περίπτωση Κάρυ Γουάιτ")




Ένα βιβλίο με θέμα το σχολικό εκφοβισμό και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα θύματα του . Η Κάρυ κατάφερε να μπει στην καρδιά μου από τις πρώτες σελίδες .

Μεγαλωμένη απο μια μητέρα φανατική με το χριστιανισμό , η Κάρυ έχει γίνει αφελής και παράξενη χωρίς να το θέλει . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την κοροϊδεύουν όλοι στο σχολείο . 



Στην αρχή του βιβλίου η Κάρυ αιμορραγεί στα σχολικά ντουζ από την πρώτη της περίοδο και δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει . Τρομαγμένη , φωνάζει στις συμμαθήτριες της πως πεθαίνει . Εκείνες φυσικά αρχίζουν να γελούν και να την κοροϊδεύουν που είναι τόσο αφελής ώστε να μη γνωρίζει τι είναι αυτό που της συμβαίνει .

Η σκηνή αυτή έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου . Λυπήθηκα τόσο πολύ την Κάρυ και μίσησα ακόμα περισσότερο τη μητέρα της , Μάργκαρετ Γουάιτ .  Μια γυναίκα που δεν της αξίζει σε καμία περίπτωση να την αποκαλούν "μητέρα" . Θεωρούσε πως ήταν αμαρτία η φυσιολογική ανάπτυξη που είχε η Κάρυ καθώς μεγάλωνε και την τιμωρούσε γι ΄αυτό . Και να ήταν μόνο αυτό ...Απο τους πιο μισητούς λογοτεχνικούς ήρωες έβερ !!!


Το βιβλίο αυτό αρχικά ο Κινγκ το πέταξε στα σκουπίδια . Η γυναίκα του το μάζεψε και τον έπεισε να το συνεχίσει . Κατα τη γνώμη μου , έκανε πολύ καλά  γιατί πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία.Έχω την εντύπωση πως με αυτό ξεκίνησε η επιτυχία του Κινγκ .


Ο τρόπος αφήγησης είναι απλά εξαιρετικός ! Δεν πρέπει να είμαι η μόνη που σε κάποια φάση είχα αρχίσει να πιστεύω πως μιλάμε για αληθινή ιστορία . Πάντα το κάνει αυτό ο Βασιλιάς ...Γράφει με τέτοιο τρόπο που μπαίνεις βαθιά σε κάθε ιστορία που γράφει , μπαίνεις στη θέση του ήρωα και ζεις κι εσύ ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν .

Η αιματοβαμμένη αυτή ιστορία θα χαραχτεί στο μυαλό σας και θα θυμάστε για καιρό την Κάρυ . Δεν θέλω να πω άλλα για ευνόητους λόγους . Θα σας πω μόνο να το διαβάσετε ! Να το δώσετε στα παιδιά σας να το διαβάσουν (αν είναι στην εφηβεία) και ίσως μάθουν κάτι από αυτό.

Η Κάρυ έχει τηλεκινητικές δυνάμεις και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία . Θεωρώ όμως πως το μήνυμα που θέλει να μας περάσει ο Κινγκ είναι ο σχολικός εκφοβισμός και ο φανατισμός με την πίστη.  Και τα δύο μπορεί να είναι καταστροφικά .

Αγαπώ τον Κινγκ για πολλούς λόγους αλλά περισσότερο γιατί τα βιβλία του δεν είναι απλά τρομαχτικές ιστορίες . Οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι αληθινοί σαν κι εμάς που πάντα κρύβουν μια ιστορία . Εσύ επιλέγεις τι θα κρατήσεις απο τις ιστορίες του .

  Έχουν βγει δύο ταινίες βασισμένες στην Κάρυ , αλλά καμία δεν με ενθουσίασε . Η παλιά ειδικά δεν μου άρεσε καθόλου . Η αιματοβαμμένη σκηνή ήταν τόσο αργή που καταντούσε αστείο στα δικά μου μάτια . Η πιο πρόσφατη μου άρεσε περισσότερο , αν και δεν τρελάθηκα .Την έχουν κάνει στη σύγχρονη εποχή και αυτό είναι θετικό , γιατί μπορούν να τη δουν παιδιά νεαρής ηλικίας με άλλο ενδιαφέρον .

( αν έχετε σκοπό να το διαβάσετε καλύτερα να μη δείτε τα trailer )

Carrie (1976) :

Carrie (2013) :

Το βιβλίο φεύγει πολύ γρήγορα γιατί είναι μικρό , έχει ενδιαφέρον και αγωνία ως το τέλος .

Βαθμολογία : ★★★★★ (5/5)

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώ πολύ σωστό το προσωπικό σου σχόλιο για το βιβλίο και το τρόπο που γράφει ο King. Η Ιστορία ούτως η άλλο είναι υπέροχη και όπως λες "είχα αρχίσει να πιστεύω πως μιλάμε για αληθινή (ιστορία)". Δυστυχώς η συμπεριφορά των μαθητών είναι μια υπόθεση αρκετά εφήμερη ... κυρίως για την χώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή